Studeren of diploma kopen

Diploma kopen

Niet geslaagd? Dan koop je toch je diploma!?

Jarenlang ploeteren en zweten om je diploma te halen en uiteindelijk zak je voor je examen. Eén ding weet je zeker… Niet nog een jaar! Even snel dat vijfje aanpassen naar een zes. Niemand die het merkt en niemand die je kwaad doet… toch? De studente van Universiteit Leiden zal hetzelfde gedacht hebben toen ze haar cijferlijst manipuleerde en aangaf 36 vakken behaald te hebben in plaats van 20. Ongetwijfeld zal daar veel spijt bij gekomen zijn toen ze de uitspraak van de rechter te horen kreeg; 60 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Wellicht kunt u zich niet voorstellen dat dit daadwerkelijk gebeurt en dat de medewerkers van de HR-afdeling van uw organisatie wel door de onwaarheden heen prikken. Helaas blijkt dit in veel situaties niet het geval.
Recentelijk publiceerde de Tubantia nog een artikel over diplomafraude in de zorg. De journalisten kochten via Marktplaats een zorgdiploma van het ROC van Twente voor € 800,-. Daarna gingen zij met dit diploma naar drie zorginstellingen met de vraag; zouden jullie mij met dit diploma aannemen? Het antwoord was, schokkend genoeg, drie maal; ja. Schokkend wanneer je je bedenkt dat alle echtheidskenmerken ontbraken. Er was geen watermerk zichtbaar, geen reliëf en zelfs geen glitterletters!

Het is dus heel simpel om te voldoen aan de gestelde eisen van een droombaan, zonder al te veel moeite. Er zijn genoeg aanbieders die het voor deze mensen makkelijk maken en diploma’s aanbieden. Via verschillende websites heb je al voor ‘slechts’ € 600,-, een Hbo-diploma in de pocket. Hun reclameteksten liegen er ook niet om; ‘Vergeet die vierjarige opleiding en geniet van het diploma terwijl u tijd en geld bespaard’ en “Wanneer u dan geen diploma heeft kunt u een goede baan wel op uw buik schrijven”. Met dergelijke teksten worden mensen overgehaald om een diploma te kopen. Verschillende aanbieders beweren zelfs dat ze het diploma registreren bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De verleiding kan groot zijn wanneer iemand daarmee zijn/haar droombaan kan krijgen. Maar hetzelfde geldt voor de gevolgen. Artikel 326 van het wetboek van strafrecht geeft ons hier meer duidelijkheid over. Diplomafraude is namelijk een vorm van fraude waar maximaal 4 jaar gevangenisstraf, een geldboete van € 74.000, een leer- of werkstraf of een combinatie van deze straffen op kan staan. De pakkans heel klein en nemen mensen toch dit risico.

Het aanbod van valse diploma’s is groot en waarschijnlijk, zonder dat u dit weet, loopt er bij u in de organisatie iemand rond die nooit zijn diploma behaald heeft, met alle risico’s van dien. In geen enkel geval is het wenselijk dat u iemand, mede op basis van de behaalde diploma’s, aanneemt waarvan achteraf blijkt dat hij/zij het gewenste diploma nooit behaald heeft. Of zelfs de betreffende opleiding niet eens gevolgd heeft. Het belang van een diplomacheck is dan ook groot en zou een standaard onderdeel uit moeten maken van de sollicitatieprocedure.