Backgroundcheck

screening medische sectoe

Dit artikel komt voort uit een interview dat wij hebben gegeven aan Hart van Nederland.

Kwart sollicitanten in de zorg komt niet positief uit backgroundcheck

Ruim 25 procent van de mensen die solliciteert voor een functie in de medische sector komt niet positief uit de backgroundcheck. Dat blijkt uit cijfers die Hart van Nederland heeft opgevraagd bij Levent Bedrijfsrecherche.

In het onderzoek van het recherchebureau zijn meer dan 10 duizend screenings geanalyseerd over verschillende sectoren. René Reijenga, directeur van het recherchebureau vindt dat bedrijven en organisaties alerter moeten zijn. “De conclusie is echt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de betrouwbaarheid van kandidaten.”

Negatieve backgroundcheck

Het bedrijf screent op vier verschillende categorieën. Als iemand geen risico vormt, krijgt hij of zij de beoordeling positief. Als er informatie gevonden wordt waarvan niet duidelijk is of het een risico is, komt er Let Op te staan. Bij een negatieve beoordeling zijn er risico’s gevonden die het bedrijf kunnen schaden. Er is ook een groep mensen die de screening afbreekt.

Opvallend is dat het risico per sector enorm verschilt. Zo komen mensen die voor een baan in het onderwijs of bij de overheid solliciteren vrijwel altijd door de screening heen.

Bekijk hier de rest van het artikel en hoe groot de groep is die in jouw werkveld wel of niet positief door de screening heen komt.

 

Voor meer informatie over employment screeningen kunt u kijken op onze pagina’s: pre-employment en in-employment. Wilt u zelf een screenbeleid opzetten met behulp van onze Young Professionals? Kijk dan op deze pagina: Screenbeleid.

Wij hebben, als voorzitter van de Insider Threats werkgroep, meegewerkt aan de vernieuwde Nationale Richtlijnen voor Pre-, In- en Post employment. Het herschrijven van de richtlijn heeft plaatsgevonden op verzoek van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN).

De vernieuwde “Nationale Richtlijn Pré-, In- en Post Employment Screening 2018-2023, kunt u hier downloaden.